Montessori klaar voor de start

Na de zomervakantie start een nieuwe basisschool in Gorinchem, Montessori Hoog Dalem. Met een nieuw team zal de school op 2 september aan de Top Naeffstraat 28 van start gaan met groep 1/2. De groepen verhuizen naar Hoog Dalem als het nieuwe schoolgebouw klaar is. Wat kun je verwachten van deze onderwijsmethode?

 

Enthousiast van start

Op de foto staan de eerste teamleden, Anna Maarse en Saskia van Willigen, en projectleider Gerda Mulder. Drie vakmensen met kennis en ervaring, maar bovenal met veel energie om iets op te bouwen en met de kinderen aan de slag te gaan. Stel hen een vraag over de Montessori en je krijgt niet alleen een uitgebreid, duidelijk antwoord, je wordt ook onmiddellijk aangestoken door hun enthousiasme en zou willen dat je zelf weer naar school mocht of voor de klas stond.

Techniek

Techniek vormt een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma op Montessori Hoog Dalem. Gerda Mulder legt uit waarom: “Er is een grote behoefte aan mensen met technisch inzicht. Op de basisschool kunnen we daar al een basis voor leggen.” Dat begint al heel jong legt Anna uit “in het ‘technieklab’ leren kinderen bijvoorbeeld hoe vormen in elkaar passen. Het gaat vooral om inzicht en creatief omgaan met techniek, de kinderen moeten die dingen leren die computers niet kunnen.”

Specialisme montessori

In het Montessorionderwijs worden leerlingen gecoacht door de leerkrachten. Begeleiding is belangrijker dan klassikaal lesjes stampen. “De behoefte van het kind is leidend” stelt Gerda. Saskia vult aan: “Natuurlijk wordt er ook klassikale uitleg gegeven, we kijken heel goed naar ieder kind en naar de groep om te bepalen wat er nodig is om te leren.”
Deze manier van lesgeven is een specialisme, waar een aanvullende opleiding voor is. Naast hun pabodiploma en alle ervaring die zij al hebben voor de klas, volgt het nieuwe team twee jaar lang een opleiding voor montessorionderwijs. Juf Anna en juf Saskia starten al op de Montessori met begeleiding vanuit Hogeschool Rotterdam, waar zij tegelijk hun opleiding voor Montessorionderwijs volgen. Vijf andere leerkrachten starten met de opleiding naast hun baan op andere basisscholen die onder hetzelfde bestuur vallen. Zo is de montessori straks klaar om te groeien.


Meer weten?  U kunt u aanmelden voor de informatieavond op 19 september. Uiteraard kunt u ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.